RTV: ‘Moslimpartij kan zorgen voor electorale explosie’

RTV (met video): ‘Moslimpartij kan zorgen voor electorale explosie’

Als de Rotterdamse moslimpartij Nida zich goed weet te organiseren kan de partij op termijn een serieuze rol van betekenis spelen in de politiek. Dat zegt Zihni Ösdil, publicist en maatschappij historicus aan de Erasmus Universiteit.

Volgens Ösdil is er in Rotterdam en de andere grote steden een grote groep allochtone jongeren die hier is geboren, maar niet wordt gehoord: “Ze zijn gedesillusioneerd en stemmen niet of niet meer.”

“De jongeren hebben last van de jeugdwerkloosheid, het preventief fouilleren en samenscholingsverbod”, zo zegt Ösdil. “Bovendien hebben ze gemerkt dat het allochtone stemvee bij de gevestigde partijen niks voor hen doet”, aldus Ösdil. “Veel allochtonen worden puur op de lijst gezet om stemmen te trekken.”

Özdil verwacht niet dat Nida bij de komende gemeenteraadsverkiezingen al veel stemmen zal trekken. Hij gokt op één zetel. “Maar het potentieel is groot. Als Nida zich goed organiseert, er geen interne ruzies zijn en als ze een charismatische leider hebben dan heb je een electorale explosie.”

Zie hier de video op RTV Rijnmond.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief