Gaat de Floriade Expo 2022 nog door?

Onder de huidige coronamaatregelen wil NIDA Almere de zekerheid hebben of de wereldtentoonstelling Floriade Expo 2022 volgend jaar door kan gaan. NIDA Almere heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. De partij wil weten of er een scenario denkbaar is, waarbij de Floriade niet doorgaat, en welke consequenties dat voor de stad zou hebben.  

NIDA-raadslid en fractievoorzitter, Hassan Buyatui: “De coronapandemie houdt de gemoederen bezig. Er wordt telkens gevreesd voor een nieuwe golf van besmettingen. De veiligheidsmaatregelen veranderen hierdoor te snel. Iedere versoepeling wordt vrij snel gevolgd door strengere maatregelen. De laatste persconferentie van 13 augustus jl. over het coronabeleid heeft ook geen duidelijkheid gegeven over het al dan niet toestaan van grootschalige evenementen. De vraag van vandaag de dag is natuurlijk of er zekerheid is dat de Floriade volgend jaar door kan gaan?” 

Het college vergeleek Floriade eerder met een attractiepark of een dierentuin dan met een muziekfestival waar een grote groep mensen in de buurt van een podium dicht op elkaar beweegt. Floriade BV volgt dan ook het protocol Samen Veilig Uit (het protocol voor een veilig en verantwoord dagje uit) om de impact van maatregelen op Floriade te minimaliseren. Maar dit is voor NIDA Almere nog geen garantie dat de Floriade volgend jaar door kan gaan. Buyatui: “De afgelopen maanden hebben laten zien dat onderscheid wordt gemaakt tussen attractieparken, dierentuinen en evenementen met betrekking tot de coronaregels. Het is voor ons daarom van belang om te weten in welke categorie of categorieën de Floriade valt. Het college dient, ons inziens, die duidelijkheid nu te geven.” 

NIDA Almere vindt bovendien het vasthouden aan de startdatum van 14 april 2022 niet meer mogelijk voor het realiseren van een succesvolle evenement. De partij vindt ook dat het aantrekken van twee miljoen bezoekers in deze tijden van coronabeperkingen absoluut niet meer realistisch is. Buyatui: “de evenementen die op dit moment worden toegestaan, worden gehouden onder strenge regels en voorwaarden. Het is naar ons oordeel een illusie om te bedenken dat het aantrekken van twee miljoen bezoekers realistisch is.” 

Het college heeft 30 dagen de tijd om de vragen van NIDA Almere te beantwoorden.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief