Almeerse politiek, stop met navelstaren en red de Floriade!

Het zal de geschiedenis in gaan als één van de meest controversiële politieke projecten van Almere. De Floriade. Al vanaf het begin was het een hete aardappel die onhandig en veelal onkundig werd rondgegeven. Verschillende stakeholders en bestuurders, raadsleden en directeuren in het bijzonder, hebben zich hierop verkeken. Toch heeft het zich ontwikkeld tot een in potentie grote trekker van (internationale) aandacht, inkomsten, bewondering en waardering. Althans, als het zo ver mag komen.

Tot nu toe is het de eigen gemeenteraad die er niet in slaagt het project de ruimte en vertrouwen te geven die het nodig heeft om te slagen. Er is nooit genoeg geloof geweest om dit project te doen slagen, en dat lijkt Almere nu op te breken. De plannen waren groots en meeslepend en inmiddels vakkundig gedownsized tot een niveau dat nog nauwelijks internationaal te verkopen valt. De constante ondermijning en wantrouwen dat vanuit verschillende politieke partijen via de media naar buiten werd gebracht zorgt voor een selffulfilling prophecy: een (politiek) debacle.

Daarvoor dient de gemeenteraad, inclusief het stadsbestuur, in de spiegel te kijken. Het laat niet alleen het project, maar de stad Almere in haar geheel in haar hemd staan. Het is ronduit beschamend. Het mag geen verrassing heten dat er een jaar voor het evenement nog geen enkele sponsor gevonden is. Wie durft het aan als zelfs de gemeenteraad steeds opnieuw zand in de Floriademotor probeert te strooien door besluiten te frustreren en verdachtmaking van betrokkenen. Het lijkt erop dat de tegenstanders vooral bezig zijn hun straatje schoon te vegen om straks te roepen dat ze het beter wisten. Daar heeft nu en over een jaar niemand wat aan.

De Floriade wordt niet voor niets een prestige project genoemd, de reputatie van Almere staat op het spel. Dat moet voldoende reden zijn om in het belang van de stad te denken en handelen. Het is tenslotte één voor twaalf, besluitvorming is genomen, geld is geïnvesteerd en we kunnen er maar beter het beste van maken. Of je nu voor- of tegenstander bent van de Floriade, als het goed is zijn we allemaal voor Almere en de Floriade zal een groot deel van het gezicht van Almere bepalen. De gemeenteraad kan nu niet meer terug en moet de gelederen sluiten om het maximale uit de Floriade te halen. Ook de oppositie dient zich te beseffen dat het belang van Almere en de Almeerders niet gediend is door constante ondermijning van vertrouwen maar door constructieve kritiek en feedback met het vizier op succes in deze fase van het project.

De reputatie van de stad is in het geding en daar dient de gehele Almeerse politiek verantwoordelijkheid voor te nemen.

Hassan Buyatui
Raadslid en fractievoorzitter NIDA Almere

Link naar motie NIDA Almere: Vertrouwen raad in Floriade B.V.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief