NIDA: belast vermogen, niet inkomen, van OZB naar armoedebestrijding

De kloof tussen arm en rijk groeit. Om de kloof te dichten moet je niet arbeid (inkomen) belasten, maar vermogen (kapitaal). Daarom dient raadslid Ercan Buyukcifci (NIDA Rotterdam) donderdag 18 februari 2021 een initiatiefvoorstel in voor vermogensbelasting van rijkere huizenbezitters voor meer armoedebestrijding in Rotterdam.

Het overgrote deel van de belasting wordt geheven op inkomen. De belasting op vermogen is daarentegen minimaal. Als je kijkt naar de lokale vermogensbelasting (de OZB) in Rotterdam, dan is die de afgelopen jaren afgenomen. Tegelijkertijd wordt er bezuinigd op armoedebestrijding. De kloof tussen arm en rijk wordt zo alleen maar groter. Geïnspireerd door het principe van zakaat ofwel de armenbelasting, verschuift NIDA daarom het belasten van werk en inkomen naar het belasten van vermogen. Met meer inkomen, ondersteuning en bijstand voor armoedebestrijding dichten we de kloof tussen arm en rijk. We kiezen daarbij voor een progressieve vermogensbelasting. Dit betekent dat mensen met minder of gemiddeld vermogen relatief minder belasting betalen dan mensen die wonen in relatief dure huizen en wijken.

NIDA_Initiatiefvoorstel_OZB_def

Algemeen Dagblad: NIDA verhoog OZB in Rotterdam om met extra inkomsten de armen in de stad te helpen

Je leest er ook meer over in het NIDA-partijprogramma BIJ DE TIJD p. 33

Shout-out voor de foto van Marwan Magroun.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief