NIDA Almere bezorgd over negatieve effecten coronaboetes

Sinds de uitbraak van de coronavirus in Nederland en het besluit van het kabinet om boetes uit te delen wegens het niet naleven van 1,5 meter afstand, zijn er in Almere inmiddels flink wat boetes uitgedeeld. Dat blijkt uit een enquête van het Nieuwsuur onder gemeenten. NIDA Almere is bezorgd en stelde hierover schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders.

De partij wil weten hoe de Almeerse handhavingsdiensten omgaan met het overtreden van coronamaatregelen. NIDA-raadslid en fractievoorzitter, Hassan Buyatui: “Volgens de geldende maatregelen zou een (niet bewuste) overtreder bij de eerste overtreding een waarschuwing ontvangen. Een geldstraf zou pas bij herhaling uitgedeeld worden. Uit onderzoek blijkt dat de kans op een coronaboete per gemeente anders is. Het is daarom van belang om te weten hoe de Almeerse politie en de buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) in deze te werk gaan.”

Verder wil fractie NIDA weten in welke mate Almeerders die de boete (zonder in verzet te gaan) hebben betaald zich zorgen moeten maken op het wel of niet verkrijgen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Buyatui: “We zijn bezorgd omdat we twijfelen of Almeerders voldoende geïnformeerd worden over de gevolgen van de boetes, zoals de gevolgen op het verkrijgen van een VOG. Daarom vragen we het college om tekst en uitleg. Want naar het oordeel van een strafrechtadvocaat hebben de coronaboetes degelijk impact op de toekomst van jongeren. Niet alleen financieel, maar ook op de sollicitaties waar een VOG een onderdeel van kan zijn.”

NIDA Almere wil van het college ook duidelijkheid of een coronaboete al dan niet kan leiden tot een afwijzing voor een sollicitatie op een gemeentelijke functie.

Het college heeft een maand de tijd om de vragen van NIDA Almere van antwoorden te voorzien.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief