NIDA gaat de boetes betalen voor Niqab-draagsters

Rotterdam, 19 juli 2019 | NIDA gaat de boetes betalen voor Niqab-draagsters

Hoewel er in heel Nederland maar zo’n 150 dames een niqab dragen en deskundigen en de Raad van State hebben aangegeven dat het niqabverbod ‘onnodig’, ‘niet nuttig’ en bovendien ‘onverenigbaar met de vrijheid van Godsdienst’ is, gaat per 1 augustus toch het niqabverbod in werking treden.

NIDA pleit voor een open, vrije en diverse samenleving waarin (grondwettelijke) principes, rechten en kernwaarden consequent worden uitgedragen. NIDA maakt zich niet alleen zorgen om de vrijheid van godsdienst maar ook om de negatieve effecten als stigmatisering, polarisatie en isolatie die met de symboolpolitiek van deze wetgeving gepaard gaat.

Vandaar dat NIDA het initiatief neemt om de boetes die in heel Nederland aan Niqabdraagsters worden uitgedeeld te betalen. Hiertoe gaat NIDA een apart rekeningnummer en potje openen waarin burgers een donatie kunnen doen.

“Dit gaat om grondwettelijke rechten en vrijheden die we consequent voor elkaar dienen te koesteren. Ons initiatief is zowel een helder statement naar de samenleving als een handreiking naar niqabdraagsters,” aldus Cemil Yilmaz, fractievertegenwoordiger NIDA Den Haag.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief