Kritiek op schijnheilige postercampagne

Rotterdam, 25 mei 2017 | Gisteren lanceerde de Gemeente Rotterdam haar campagne vóór vrije partnerkeuze. Belangrijk! Helaas slaat de wethouder met de door hem #zelfgekozen insteek de plank volledig mis. Schijnheilig, hypocriet, achterhaald, etnocentrisch en averechts. 

Onderdeel van de campagne zijn de ‘prikkelende’ posters die wethouder Schneider bij wijze van aftrap bij het Centraal Station heeft opgehangen. Om een discussie op te wekken over vrije partnerkeuze en als steuntje in de rug voor de slachtoffers van de problematiek…

Nourdin El Ouali over de campagne van Leefbaar wethouder Schneider (Integratie) voor ‘vrije partnerkeuze’.

“Haha een Leefbaar-wethouder die campagne voert vóór diversiteit. Geloof je het zelf? Was het maar waar. NIDA is voor campagnes vóór diversiteit. Maar dit is een campagne van een etnocentrische witte wethouder. Dit is een campagne voor: onze cultuur is de beste cultuur. ‘Wij hier in Nederland zijn zo vrij poeh poeh’ Deze campagne is daarmee gericht aan Rotterdammers van niet-Nederlandse afkomst. Ondertussen ken ik genoeg dochters van Leefbaar huize bij wie het huis te klein was toen ze met een jongen van Marokkaanse afkomst thuis kwamen. Heb jij die poster al gezien? Daar gaat deze campagne helemaal niet over. Laat Schneider vooral ook in eigen huis preken. De campagne draagt dan ook niet bij aan gelijkwaardigheid en de inclusie van diversiteit, maar aan etnocentrisme, negatieve stigma’s en stereotypering.”

 

Schermafbeelding 2017-06-02 om 13.32.40

Je lees er meer over in het NRC en het AD.

Uit een digitale analyse van alle social media reacties op de postercampagne blijkt: De postercampagne genereert vooral likes onder mensen die hun etnocentrisme en stereotypen graag bevestigd zien en die moslims eens even ‘een lesje willen leren’.

“Meneer Schneider u krijgt vooral applaus van witte Nederlanders.”

Nourdin El Ouali ging op 26 mei jl. op NPO Radio 1 bij De Nieuws BV in debat met verantwoordelijk Leefbaar-wethouder Schneider. Hieronder enkele fragmenten.

Check het hele debat op: http://www.nporadio1.nl/ ‘Debat over Rotterdamse posterrel’

Meld je aan voor onze nieuwsbrief