Wethouder Maarten Struijvenberg wijt werkloosheid aan etniciteit

“Bij sommige etnische groepen is de werkloosheid erg hoog. Dat komt voor een groot deel door de opvoeding, mentaliteit en motivatie. Sommige vervallen in een slachtofferrol. Ze blijven soms hangen in de riedel van arbeidsdiscriminatie,” aldus wethouder Maarten Struijvenberg (Leefbaar Rotterdam). Hij doet deze uitspraken namens het gehele college van Burgemeester en Wethouders in het AD Rotterdams Dagblad van 5 oktober 2015. Lees het interview hier en hier terug.

Deze uitspraken zijn stigmatiserend en ongehoord voor een wethouder die verantwoordelijk is voor de aanpak van jeugdwerkloosheid en arbeidsdiscriminatie. Coalitiepartijen CDA en D66 vinden het vooralsnog onnodig dat de wethouder zijn stigmatiserende uitspraken terug neemt. Aydin Peksert: “Ik vind dat dat een zwaktebod is vanuit het college. Keer op keer schuift het college de schuld is de schoenen van de werkloze jongere. Het zou topprioriteit moeten zijn van dit college om dit probleem serieus aan te pakken. Dat zien we niet. We zien alleen een wijzende vinger en de hand gaat nooit in eigen boezem.”

In de raadsvergadering van donderdag 5 november krijgen de coalitiepartijen CDA en D66 de laatste kans om afstand te nemen van deze stigmatisering en de wethouder op te dragen zijn woorden terug te nemen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief