NIDA: lokaal beleid voor hulpacties en noodopvang vluchtelingen

NIDA roept het college met schriftelijke vragen op in te zetten op lokaal beleid om de vele hulpacties die Rotterdammers op de been zetten voor vluchtelingen in goede banen te leiden en waar nodig te faciliteren.

Vrijgevige Rotterdammers

Uit eigen ervaring weet NIDA Rotterdam dat een oproep op sociale media voor de vluchtelingen bij Schuttersveld vrij snel en eenvoudig honderden vrijgevige Rotterdammers op de been brengt. Zelfs kappers, verloskundigen en koks bieden ongevraagd vrijwillig hun diensten aan. In eerste instantie hielden de organiserende diensten om genoemde redenen de vrijgevigheid liever af, maar uiteindelijk waren ook zij blij met de nodige hulpgoederen (denk aan reistassen, toiletartikelen en Arabisch en Farsi sprekende Rotterdammers die vluchtelingen wegwijs helpen in wijk en stad).

Hulpacties aanvulling op sobere opvang

De vrijgevigheid van burgers kan als aanvulling dienen bovenop de sobere opvang waar de (landelijke) overheid voor zorgt, mits deze hulpacties van burgers op een goede manier worden gecoördineerd en waar nodig gefaciliteerd. Hierin ligt wellicht een (deel van de) uitkomst voor het vluchtelingendebat zoals dat in de afgelopen weken heftig gevoerd wordt tussen voor en tegenstanders van een zo minimaal/ruimhartig mogelijke vluchtelingenopvang.

Vluchtelingen, diensten en Rotterdammers de dupe

Rotterdammers, de vluchtelingen en de diensten die verantwoordelijk zijn voor de opvang, allen op hun eigen manier gebaat zijn bij een goede coördinatie van deze hulpacties. De ervaring leert ons dat dit vooralsnog onvoldoende gebeurd. De vluchtelingen, de opvangende diensten en de vrijgevige Rotterdammers zijn hier de dupe van.

Het college heeft na een toezegging van burgemeester Aboutaleb met spoed gereageerd op de schriftelijke vragen en deze van beantwoording voorzien. De burgemeester onderschrijft net als NIDA het belang van goede, gecoördineerde hulpacties in Rotterdam. Wij zullen daarom hierover in gesprek gaan met het COA.

Naar aanleiding van dit oproep van NIDA aan het Rotterdams college verscheen op 19 oktober 2015 onderstaand nieuwsbericht op Dichtbij.nl.hier

191015 Dichtbij Steun hulpacties Rotterdammers voor vluchtelingen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief