NIDA komt met alternatieve nota: “Gericht op de toekomst, niet op de middeleeuwen”

“Een wereldstad als Rotterdam ziet de wethouder door een angstige dorpsbril. De nota leest als een ouderwets stoffig verlangen naar de middeleeuwen”, dat stellen Nourdin El Ouali en Aydin Peksert van de politieke partij NIDA Rotterdam in reactie op de nieuwe integratienota van het Rotterdams stadsbestuur. NIDA komt daarom met een alternatieve visie. “Een visie gebaseerd op insluiting in plaats van uitsluiting. Een verfrissende visie vanuit de jeugd, gericht op de toekomst. Ons stadsbestuur kan nog veel leren van de saamhorigheid onder Rotterdamse jongeren die in al hun culturele en religieuze diversiteit met elkaar zijn opgegroeid.”

Integratiebeleid voor wie?

“Het integratiebeleid van de afgelopen jaren, en zo ook deze nota van Leefbaar Rotterdam, CDA en D66, is achterhaald en gebaseerd op etnocentrisme en assimilatie. Het college suggereert dat hét probleem ligt bij één of andere migrant die zich moet aanpassen en de les gelezen moet worden over bijv. onze Grondwet. Dit terwijl de grootste coalitiepartij Leefbaar Rotterdam en een partij als de PVV, die bij de laatste verkiezingen nog de grootste was in Rotterdam, beiden Art. 1 van de Grondwet juist willen schrappen. Consequent integratiebeleid, vrij van schijnheiligheid, zou inhouden dat Leefbaar, PVV-politici en stemmers in aanmerking komen voor dit integratiebeleid”, aldus Nourdin El Ouali.

‘Als je niet wil integreren, dan rot je maar op’

‘Als je niet wil integreren, dan rot je maar op’, laat wethouder Schneider dinsdag 24 maart in het AD weten. “Ordinair taalgebruik verwordt dankzij dit college tot beleidstaal. Ironisch voor een integratienota die met een opgeheven vingertje de Rotterdammers zegt gedeeld normbesef bij te zullen brengen,” aldus Aydin Peksert.

Diversiteit is een verrijking

Nergens noemt dit college culturele en religieuze diversiteit als een verrijking voor de stad, maar ziet dit vooral als een probleem. Het gelijkheidsbeginsel is volgens NIDA niet bedoeld om diversiteit in onze stad te vernietigen tot een homogene eenheidsworst, maar is juist bedoeld om diversiteit te beschermen en waarderen. NIDA zal haar alternatieve visie op samenleven in aanloop naar de bespreking van de ‘integratienota’ in de raad presenteren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief